- Romualda B. Musiał
Ama - przyczyna wszystkich chorób. Jak pozbyć się toksyn z organizmu?
Ama jest jednym z fundamentalnych pojęć w ajurwedzie, odnoszącym się do toksyn powstających w organizmie w wyniku niecałkowitego trawienia. Ajurweda klasyfikuje ama jako pierwotną przyczynę wielu chorób, ponieważ blokuje kanały energetyczne i zakłóca równowagę dosz (vata, pitta, kapha).

Czym jest ama w ajurwedzie?
Termin „ama” w języku sanskrycie oznacza „niedojrzały” lub „surowy”, co odzwierciedla jej naturę jako niedostatecznie strawionej, lepkiej substancji, która gromadzi się w ciele i zaburza jego funkcjonowanie. Innymi słowy, ama to toksyny, które powstają w organizmie w wyniku niestrawionego pokarmu. Toksyny te mieszają się z płynami krążącymi w ciele (z limfą i krwią) i wędrują po całym organizmie, odkładając się w miejscach najbardziej osłabionych.
Toksyny zaburzają działanie organów, w których się gromadzą i w zależności od tego gdzie się ulokują, powodują różne choroby.
Dlaczego powstaje ama?
Stare ajurwedyjskie przysłowie brzmi: „Nie chodzi o to, co jesz, tylko o to co trawisz”. Starożytni lekarze wiedzieli, że jednym z najważniejszych czynników decydujących o zdrowiu jest prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy.
Jedną z głównych przyczyn powstawania ama jest osłabiony ogień trawienny (agni), co prowadzi do nagromadzenia toksyn w organizmie. Zbyt słaby ogień trawienny sprawia, że pokarm nie jest w pełni strawiony, a niestrawione resztki zamieniają się w toksyny. Dlatego tak ważne jest w ajurwedzie, aby wzmacniać ogień trawienny przed jedzeniem, np. stosując przyprawy takie jak imbir, a także, aby nie spożywać posiłku zanim poprzedni nie został w pełni strawiony.
Kolejną przyczyną powstawania toksyn w organizmie jest niewłaściwe odżywianie. Spożywanie jedzenia przetworzonego, nieświeżego, pełnego konserwantów, ale również zbyt dużych porcji, prowadzi do gromadzenia się ama.
Ajurweda, w kwestii spożywania pokarmu, zaleca dokładne przeżuwanie każdego kęsa (nawet 32 razy!), zanim zostanie on połknięty. Umożliwia to wykonanie pracy enzymom trawiennym w ustach, a ponadto daje czas żołądkowi na przygotowanie się na przybycie przeżutego pokarmu. Tak więc, jeść należy nie spiesząc się.
Oprócz wyżej wspomnianych przyczyn, ama powstaje także wskutek inwazji bakteryjnej oraz odkładania się komórkowych produktów przemiany materii.
Jakie są objawy nadmiaru ama?
Najczęstszymi objawami wskazującymi na obecność toksyn w organizmie są:
- uczucie ciężkości, osłabienia i zmęczenia,
- nalot na języku,
- depresja, poirytowanie,
- poczucie umysłowego zamętu,
- brzydki oddech,
- stan podgorączkowy,
- nadmierne pocenie się,
- ogólny ból w ciele,
- sztywność ciała,
- kwaśny pot,
- utrata apetytu,
- uczucie ciężkości w żołądku,
- mętny mocz,
- zaparcia,
- śluz w stolcu,
- problemy ze skórą i włosami,
- powstawanie gazów.
Jak usunąć ama z organizmu?
Ajurweda stosuje w celu usunięcia ama z organizmu terapie oczyszczania wewnętrznego, zwane „panchakarma”. Jest to pięć procedur stosowanych w ajurwedyjskich ośrodkach zdrowotnych. Procedury te obejmują m.in. masaże olejem, terapie rozgrzewające (svedana), wymioty (vamana), przeczyszczanie żołądka (virecana), lewatywy (basti), oczyszczanie nosa i zatok (nasya), a także oczyszczanie krwi za pomocą ziół lub jej upuszczania. Należy mieć na uwadze, że zabiegi te są wysoce specjalistyczne i wymagają nadzoru doświadczonego personelu medycznego i muszą być dostosowane do stanu zdrowia pacjenta.
W warunkach domowych możemy przeprowadzić prosty program oczyszczania, który składa się z następujących etapów:
1. Przez 3 dni, wczesnym rankiem spożywaj 50g podgrzanego masła klarowanego (ghee). Ghee zapewnia wewnętrzne natłuszczenie i nawilżenie konieczne w celu umożliwienia przepływu toksyn z tkanek głębokich do przewodu pokarmowego.
* osoby z wysokim poziomem cholesterolu, trójglicerydów i cukru we krwi nie powinny korzystać z tego zabiegu. Zamiast ghee należy użyć oleju lnianego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
2. Przez następne 5-7 dni smaruj ciało podgrzanym olejem. Dla osób o konstytucji vata najlepszy jest olej sezamowy, dla pitta olej słonecznikowy, a dla kapha olej gorczycowy. Masaż powinien trwać 15-20 minut.
3. Co wieczór, przynajmniej godzinę po kolacji, 1 łyżeczkę mieszanki ziołowej triphala zalej w filiżance wrzątkiem i wypij po 10 minutach. Triphala oprócz właściwości uzdrawiających i odżywczych, ma łagodne działanie przeczyszczające. Może być skutecznie stosowana nawet przez wiele miesięcy.
4. Od 4. do 8. dnia jedz wyłącznie kitcheri (danie zawierające równe ilości ryżu basmati i fasoli mung dal gotowane z kminkiem, gorczycą, kolendrą i łyżką masła ghee). Kitcheri jest łatwo strawne i działa oczyszczająco.
Jak zapobiegać powstawaniu toksyn?
Aby zapobiegać powstawaniu ama, należy przede wszystkim wspierać ogień trawienny. W tym celu należy:
1. Wybierać produkty świeże, łatwe do strawienia. Należy unikać nadmiaru tłuszczu, cukrów, przetworzonej żywności.
2. Jeść regularnie, aby nie obciążać układu trawiennego. Jedzenie późno w nocy lub nieregularne może osłabić ogień trawienny.
3. Stosować przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, cynamon, kumin, czosnek i pieprz, które wspomagają proces trawienia.
Równie ważna jest też codzienna rutyna oczyszczająca ciało oraz utrzymywanie równowagi emocjonalnej i odpowiednia ilość snu.
Ajurweda podkreśla, że stres emocjonalny prowadzi do zaburzeń równowagi, co może skutkować powstawaniem ama. Regularne praktykowanie medytacji, jogi i oddechu (pranayama) pomaga w redukcji stresu.
Ponadto, ajurweda zaleca picie ciepłej wody lub naparów ziołowych, które wspomagają trawienie i detoksykację. Zioła takie jak mięta, koper włoski, czy mniszek lekarski są często stosowane w celu poprawy trawienia.
Ajurweda Dla Ciebie

Zyskaj szczęśliwe, harmonijne życie z WEDA Ajurweda